donderdag 11 augustus 2011

Dogontrip

Maandagmorgen, vol energie, begonnen we aan onze trip naar de Dogon onder leiding van Almamy. Hij had ons eveneens begeleid in Nalou en dus werden we door een vertrouwd persoon door het mooiste stukje van Mali gegidst.

Tijdens de afdaling over de rotsen maakte (enkel) Liesbeth enkele slippertjes maar we raakten toch allemaal heelhuids beneden! We waren al meteen onder de indruk van het prachtige uitzicht! De foto's spreken voor zich! Het was net alsof we door de setting van de Leeuwenkoning wandelden.
Beneden aangekomen waren we blij te kunnen uitblazen in het campement van Nombodi. Heel veel water en een goede maaltijd (de beste gegrilde kip ooit!) bracht ons meteen terug onder de levenden. 's Avonds kregen we een dansspektakel te zien. Slapen deden we onder de blote hemel waardoor we konden genieten van een prachtige sterrenhemel. Om 5u werden we gewekt door het geluid van 100en hanen, ezels en geiten maar het uitzicht bij het openen van onze nog kleine oogjes maakte veel goed!

De tweede dag zetten we onze wandeltocht verder in de vlakte. Met de nodige pijnlijke voeten vol blaren (voornaamste slachtoffers waren Isabeau en Lievelijn) passeerden we verschillende dorpen die door UNESCO beschermd zijn en konden we de troglotyden bewonderen. Hierin woonden de eerste bewoners van de Falaise en momenteel worden ze gebruikt als graftombe. Net na de middag kwamen we aan op onze bestemming Tereli. Ook daar zagen we Dogondansen. Ditmaal met prachtige kostuums en maskers. Foto's volgen hieronder.Toen we de volgende ochtend wilden vertrekken, werd eerst nog even beroep gedaan op onze medische kennis. We verzorgden de wonden van een meisje dat een zware steen op haar hiel had laten vallen. De dag ervoor had Alexandra al geassisteerd bij de verzorging van een jongetje dat verwond werd aan zijn mond door de hoorn van een stier.

Onze derde en laatste dag was een heuse beproeving. Eerst een wandeling door de vlakte in de blakende zon en nadien de beklimming terug naar het plateau. Het bloed, zweet en tranen loonden echter de moeite, want het uitzicht was letterlijk en figuurlijk adembenemend.
Vandaag was dan onze laatste dag in Sevaré. Iedereen kocht nog snel zijn laatste souvenirs en maakte nog sneller zijn koffers. We besloten ons verblijf met een feestmaal (inclusief gateau!)waarmee we meteen ook de verjaardag van Mariejeanne gevierd hebben. Een geslaagde avond aan het einde van een zeer geslaagde maand in Mali!

Pinan! Kanbé!


PS : Aan de ouders (of echtgenoot) van iedereen, graag het volgende in huis halen in ruil voor reisverhalen :


Lievelijn : eclairs, ketchup chips, pizza
Maya : ketchup chips en snoep van het Kruidvat
Marjolein : pudding, witte chocolade, aardbeien, paprika chips, Benjamin
Dymphna : chocolade met nootjes, aardbeien, eclairs, peper- en zoutchips
Liesbeth : vanille ijs met chocoladesaus, vers fruitsap, buggles met kaas
Isabeau : hartsliefde, het dessert wat Kir voor het vertrek gemaakt heeft :p
Alexandra : aardbeien en ananas (voor binnen 10 dagen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten