maandag 1 augustus 2011

Le 3ième week-end

Zaterdag 30 juli 2011: une aventure africaine

's Morgens stonden we alweer klaar om een deeltje van Mali te ontdekken. Zo gingen we onder begeleiding van een Nederlandse man, Willem Snapper genaamd, naar één van zijn projecten. Hij legt namelijk tuintjes aan, waar de lokale bevolking groenten en vruchten kan telen om ze dan te verkopen op de markt. De toch naar ons berucht dorpje met zijn slechts 3 jaar oude, aangelegde tuin was reeds een hels avontuur. Midden in een grote plas water, die natuurlijk gepaard ging met de nodige modder en diepte, zaten we vast met ons busje. Voila, daar stonden we dan: iedereen de bus uit en duwen maar... Tot aan de knieën in het water duwden we samen met de inwoners (vooral kinderen!) van het aanliggende dorpje onze bus met succes uit het modderbad. 1-0 voor ons :)

Aangekomen in het dorpje, dat feitelijk maar een dikke 1,5 km verder van ons berucht modderbadje lag (met andere woorden: we hadden ook kunnen uitstappen en wandelen i.p.v. door een modderbad te rijden = african style), werden we direct naar het tuintje geleid. Wonderbaarlijk om te zien dat zoveel groen te midden van het dorre bruin kan ontstaan. Er groeiden papaya's, bananen, munt, zoete aardappelen, sla ... Meneer Snapper stelde zijn volledige project aan ons voor. Dit was zeer interessant, aangezien we in Nalou ook plannen hebben voor de aanleg van een tuintje.

Na de groene weelde gingen we ook nog een kijkje nemen in het dorpje en mochten we zeer uitzonderlijk het huis van Allah betreden, dat jammer genoeg werd gekoloniseerd door duiven. Aangezien we op onze blote voeten binnen moesten, was het oppassen geblazen voor een glibberig plasje. Wel waren we hun dankbaar dat we dit uitzonderlijk bezoek mochten meemaken.

Op de terugweg kwam het wekelijks filmgebeuren, opgezet door meneer Snapper ter sprake. Elke vrijdag en zaterdagavond projecteert hij een film in zijn tuin voor alle liefhebbers. Gemakkelijk 200 tot 300 nieuwsgierige kijkertjes komen naar deze voorstelling in le village CAN te Sévaré. Deze zaterdag waren wij ook van de partij voor dit spektakel. Jammer genoeg misten we een klein deeltje van de videoclips, die in eerste instantie veel bloots/sensuele beelden vertoonden. Hierbij kan je een voorstelling maken van de courante clips op mtv en tmf. Meneer Snapper had genoeg creativiteit en toonde ook een clip van ramstein, een werkelijk cultuurbad. Het voorfilmpje bestond uit een stukje van de dikke en de dunne. Super om te zien hoe de Malinese kinderen kunnen schaterlachen met eenvoudige grapjes. De Rwandese hoofdfilm bevatte een medische boodschap betreffende HIV (Had Snapper misschien rekening gehouden met onze studie? :) ) en een politieke boodschap over kindsoldaten. Dit alles was vervat in een toch best aangename, luchtige, Franse film over een groepje jongeren en hun tocht naar de wereldbeker in Zuid-Afrika. De sfeer, de locatie, het samenzijn, de film, de gezelligheid ... zijn allemaal begrippen die het tafereel slechts kunnen beschrijven, maar het volledige plaatje niet kunnen weergeven. Een herinnering voor altijd.

Vandaag was het motto 'inpakken en uitrusten als voorbereiding op een weekje back to basic', namelijk Nalou. Geen elektriciteit, enkel een manuele waterpomp, 0% luxe, nog net een matras en muskietennet, daar zullen we het mee moeten doen. Maar natuurlijk hebben we onze dosis enthousiasme en vreugde bij om er een onvergetelijke week van te maken. Geen elektricteit = geen internet = geen blog. Meer nieuws en het verslag van ons weekje Nalou volgt dus volgend weekend.

A bientôt!! Et bisous

Geen opmerkingen:

Een reactie posten