woensdag 20 juli 2011

19 en 20 juli

De eerste slachtoffers aan diarree zijn gevallen. 4 down, 5 to go. Maar tot hiertoe valt het leed best mee.
Onze eerste twee werkdagen in het ziekenhuis zitten erop. We werken in groepjes van 2 of 3 en roteren elke dag van specialisatie. We kregen een rondleiding door Smeagel, een lokale 'hottie' tussen de artsen. Liesbeth, Marjolein en Alexandra waren getuige van een bloedname op spoed. Dit gebeurde door met een naald een ader aan te prikken en het bloed zo in een buisje te laten lopen. Geen gebruik van vacutainer en aldus hoog besmettingsgevaar. Wijzelf zijn echter niet van plan om bloednames te doen.
Bevallingen gebeuren hier door vroedvrowen. De gynaecoloog komt enkel tussen wanneer er complicaties optreden. Maya en Lievelijn hebben vandaag een operatie mogen volgen. De ingreep maakte een fistel dicht tussen de blaas en de vagina die was ontstaan na een keizersnede. Dit is een standaardingreep hier in Mali.
Op dit moment wordt er een nieuw ziekenhuis gebouwd net buiten Mopti. Eind 2011 wil men verhuizen. Gisteren kregen we een rondleiding, maar het gebouw staat nog in ruwbouw. Het ontwerp op zich is wel heel impressionant. Naar Afrikaanse normen is het zeer groot.
Na onze stagedag vandaag, nam onze chauffeur Lamyne ons mee naar de markt in Sevaré. Deze markt was veel kleiner, maar zeker zo gezellig. We werden voor de eerste keer niet overrompeld door mannen die ons allerlei zaken wilden verkopen. We vonden het best aangenaam om zo even op adem te komen. We hebben er verschillende stoffen gekocht waar we morgen jurken van laten maken. Zo zijn we wat minder 'toubab' of blanken aan het worden.

2 opmerkingen:

 1. Omdat jullie in Sevare waren: vergeet niet een bezoek te brengen aan de projecten van Willem Snapper en Yvonne Gerner. Adressen en tel. nrs. geef ik jullie graag!

  Willie van Peer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Patrick Kellens28 juli 2011 om 15:30

  Heel veel plezier in het gastvrije Mali. Doe aub vele groetjes aan Marie-Jeanne, Malick, Bafana en Lamyne.
  Ben zelf ginds geweest in februari, 't is echt de moeite.

  Patrick Kellens

  BeantwoordenVerwijderen