zondag 24 juli 2011

23 en 24 juli : weekend de repos

Gisteren hebben we de toeristische kant van Mopti leren kennen. Onze dag begon met een bezoek aan het museum van leemarchitectuur, gesponsord door de Aga Kahn-stichting. Het verhaal over de leemarchitectuur werd ons gebracht via een film en enkele prachtige foto's naast de panelen met tekst en uitleg over de verschillende gebouwen. De moskee van Djenné en Timboektoe zijn de twee grote voorbeelden van leemarchitectuur in Mali. Nadien bekeken we de moskee van Mopti van naderbij vanop het dak van een naburig huis. De namiddag brachtten we door op de Niger. Met een bootje voeren we stroomopwaarts, terwijl we genoten van prachtige uitzichten. We stopten in twee dorpjes zodat we een beter zicht kregen op het rurale Malinese leven. Medina was ons keerpunt. In dit dorp vroegen de kinderen zonder ophouden naar 'bonbons'. We kochten een paar zakjes in het lokale winkeltje en meteen vlogen de kinderen hierop af. Op onze terugweg brak er een hevige regenbui uit. We moesten met de boot naar de kant gaan omdat de wind echt te hevig was om verder te varen. Maar na een kwartiertje klaarde het opnieuw op zodat we onze route naar Mopti konden verderzetten.

In Hotel Flandre verblijven drie Amerikanen die werken voor USAID. Zij werken rond duurzaamheid van akkerland en graasvelden in Mali. De laatste jaren raakt de bodem immers sneller en sneller uitgeput. Gisterenavond hadden we de gelegenheid met hen te praten. Zij stelden ons bovendien de vraag of en hoe geneeskunde en gezondheid gecombineerd zouden kunnen worden met hun project.

Zondagochtend zijn we naar de mis geweest in een christelijke kerk een beetje verderop. Van de Malinese bevolking is maar 2 % christelijk, een overduidelijke minderheid. De viering was helemaal anders dan wat we gewoon waren. Er was een koortje dat vol enthousiasme zong en danste. Op het einde werden nog een hele reeks 'dienstmededelingen' gedaan. Zo kwamen de openstaande vacatures in het onderwijs ter sprake en werd de financiële situatie van de parochie aan de gelovigen medegedeeld.

3 opmerkingen:

 1. Wat leuk om jullie prachtige avontuur te kunnen volgen door deze kleurrijke verhalen en mooie foto's!
  Groetjes uit het verre België,
  Brigitte (buurvrouw van Alexandra)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alle informatie over leemarchtitectuur die jullie mochten opdoen is voor ons interessant!

  Willie van Peer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo dames,

  Blij dat jullie het goed maken! Toch voorzichtig blijven en zoals beloofd geen bloed prikken.
  Het is fijn om van op afstand op de hoogte te kunnen blijven van jullie reilen en zeilen.

  BeantwoordenVerwijderen