woensdag 27 juli 2011

2e stageweek

In de nacht van zondag op maandag werden we opgeschrikt door een hevig onweer met veel regen! Iedereen vertrok dus met kleine oogjes naar het ziekenhuis op maandagochtend.

Maandag deden Alexandra en Liesbeth de wacht en opnieuw was er een zwaar onweer. In het lokaaltje waar we mochten slapen regende het binnen en op het bed, zodat Liesbeth wakker werd met een natte knie!

Isabeau, Dymphna en An Alice bezochten een couturier. Maten bepalen wordt hier meer op het zicht gedaan dan met een meetlint!

In het ziekenhuis werd een kindje binnengebracht dat tijdens het werken op het veld aangereden was door een tractor en waarbij de rug helemaal opengeschaafd was. Het kindje lag bebloed in de consultatieruimte, helemaal alleen, maar omdat het geen geld bij zich had moest het een uur wachten op behandeling. Lievelijn en Maja wilde het kindje troosten maar de dokter merkte op dat ze niet zo emotioneel mochten zijn.

Dinsdag bezochten we de veemarkt in Fatoma. Tientallen koeien van alle kleuren en maten werden er te koop aangeboden. Naast de veemarkt was ook een gewone markt, toen we daar naartoe wandelden kwamen we bij een HIV-testcentrum uit waar iedereen gratis een test kon laten doen. De vrouw die er werkte legde ons uit hoe ze werkten en wist ons te vertellen dat ze per jaar ongeveer 700 testen deden waarvan er 26 positief waren. Deze cijfers liggen wel veel lager dan de één op 6 die ze in het ziekenhuis positief testen. De verantwoordelijke van het HIV centrum vertelde dat ze ook ijveren tegen vrouwenbesnijdenis, wat hier nog steeds niet door de wet verboden is en nog heel veel uitgevoerd wordt!

Op pediatrie werd een jongetje binnengebracht met tetanus ten gevolge van een besnijdenis. Marjolein en Dymphna spraken met een pediater die zei dat vrouwen de schuld waren van zowat alles, vooral het feit dat er te veel kinderen zijn is de schuld van enkel de vrouwen stelde hij! Dit zorgde natuurlijk voor een hevige discussie!

Om iedereen in België een beetje jaloers te maken: op de 2 nachtelijke onweersbuien na is het weer hier stralend en warm! Mochten we kunnen, zouden we jullie een paar zonnestraaltjes opsturen :-)

Het eten is hier ook prima! Tarte au pommes, crepe au sucre, ...en nog van dat lekkers. We kregen deze week zelfs ook nog een Franse maaltijd voorgeschoteld, bereid door een Japanner in Mali. Internationaal eten noemen ze dat!

3 opmerkingen:

 1. Hoe fijn hebben jullie het daar,
  geniet er maar goed van!
  Nog een paar dagen en dan begint het ook voor ons, waarschijnlijk wel minder 'luxueus' :D!
  Ik hoop dat we in Congo ook af en toe op internet kunnen en zo ook oa jullie blog kunnen blijven volgen! Heeel veeel succes nog! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hebben jullie enig idee welk percentage van de plaatselijke bevolking in Mopti (waarschijnlijk) sero-positief voor HIV is?

  Willie van Peer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, met die emoties in Mali, dat is een geschiedenis apart: eigenlijk word je niet verwacht (zeker niet als volwassene, maar je ziet ook relatief weinig kinderen huilen) je emoties de vrije loop te laten.

  Dat is voor ons westerlingen bij het zien van zoveel ellende niet altijd makkelijk....

  Willie van Peer

  BeantwoordenVerwijderen