zondag 24 juli 2011

Reacties op de blog

Reageren op onze blog was tot nu toe enkel mogelijk via Google-account. Deze instellingen hebben we aangepast zodat vanaf nu iedereen een reactie kan plaatsen zonder problemen. Alle reacties aldus welkom!

4 opmerkingen:

 1. Beste stagiaires,

  Ik probeer eerst of het nu werkt. Zo ja, dan stuur ik jullie daarna een uitvoeriger reactie.

  Willie van Peer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste studenten, en vooral natuurlijk beste Liesbeth, met wie ik eerder in contact was: het schijnt daar goed te lopen, ik hoop in ieder geval dat jullie volop genieten van de hartelijkheid van de Malinezen.

  Ik wou nog reageren op wat iemand van jullie eerder schreef: trouw en liefde, of minder kinderen, dat je daar zelfs met hoger opgeleiden niet moet aankomen. Ik geef jullie maar mijn mening voor wat ze waard is - op basis van mijn ervaringen in Mali. Misschien dat jullie er wat aan hebben.

  alles wat met sexualiteit te maken heeft, is in Mali anders gedefinieerd, dat moet je wel beseffen: een notie als trouw (in de zin dat je niet vreemd mag gaan) kun je daar wel vergeten. (Trouwens, jullie zijn nog jong en hopelijk idealistisch: ook in Europa gaat de meerderheid van de mensen in een langdurige relatie vroeg of laat vreemd.... We moeten niet doen alsof wij dat probleem niet hebben). Promiscuïteit is in een land als Mali eigenlijk heel gewoon. Ik zou in dit opzicht al heel blij zijn als dergelijke betrekkingen:
  1. consensueel zijn (dus beide partners willen het)
  2. veilig zijn (dus met vreemden een condoom gebruiken).

  Dat is al heel wat, denk ik, en we moeten ons niet teveel illusies maken over die 2 voorwaarden .

  Maar veel ernstiger is het kinderaantal: mannen willen meerdere vrouwen en zoveel mogelijk kinderen. Je kunt ze daar maar moeilijk van afbrengen. Maar misschien hier een strategie: Mimi vroeg aan zo'n man hoe hij dacht al zijn kinderen aan een job te helpen, en als hij dat niet kon, hoe ze dan te eten zouden hebben. De man in kwestie (student geografie in Bamako) bleek toen te beginnen nadenken: tja, hoe kan ik mijn kinderen aan een job helpen? Want geen job is geen geld, en geen geld is geen eten...

  Wat Mimi (mijn vrouw) toen als strategie gebruikte, kan misschien ook door jullie worden aangwend: vergeet niet dat jullie een grote invloed kunnen uitoefenen!!

  En inderdaad: de bevolkingsgroei is iets wat ONMIDDELLIJK zou moeten gestopt worden: ik heb de statistieken gezien: in de 60-er jaren had Mali een bevolking van 5 miljoen, nu zijn het er 15 miljoen, over 25 jaar zullen het er 30 miljoen zijn (het is een *exponentiële* curve!!!) Mali is als land ONMOGELIJK in staat om 30 miljoen inwoners van eten te voorzien. Dus .... doe je best om ze af te helpen van het idee dat ze veel kinderen moeten hebben: 2 per vrouw is eigenlijk (gezien de huidige precaire situatie) een maximum. Dat een man dan 4 vrouwen heeft is voor de bevolkingsgroei op zichzelf geen probleem, want die vrouwen zouden anders kinderen bij een andere man hebben. (Iets anders is ons moreel gevoel bij het feit dat een man 4 vrouwen heeft, dat doet mijn maag ook omdraaien, niet vanwege het feit zelf - er zijn zeker mensen die tegelijk van meerdere mensen kunnen houden - maar vanwege de praktijk, waar die vrouwen door de man tegen elkaar uitgespeeld worden....)

  afijn, het zijn maar enkele bedenkingen, wie weet hebben jullie er wat aan!

  Heel veel genoegen - ben een beetje jaloers dat jullie in Mali zijn, en ik in het koele Antwerpen.

  Willie van Peer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien nog even melden dat ik berichten krijg dat de mailbox van KATTENDANS vol is, en dat er dus geen berichten meer binnen kunnen.

  Willie van Peer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geuens Hermans31 juli 2011 om 10:59

  Hoi Petekind Marjolein,

  Hoe zit het in het verre Mali?
  De 'matras' al omgedraaid?
  We hebben juist nog even gebeld met je thuisfront.
  We hoorden dat je morgen vertrekt naar het afgelegen dorp; Nalou?.
  Is de warmte te verteren? wij hopen hier nog op een beetje zon zodat we onze pull even in de kast kunnen leggen.

  Alles terug in orde met de gezondheid?

  We wensen jou en de rest van de equipe nog een zeer leerzame onderneming ginder en nog veel succes.

  Heet veel lieve groeten, we leven hier met jullie mee.

  Lieve en Niek

  BeantwoordenVerwijderen